Guide: Sådan bruger du pomodoro-teknikken

Brug pomodoro-teknikken til at øge dit fokus og din produktivitet. Her får du en guide til, hvordan du bruger metoden.

 

Hvordan arbejder jeg mere effektivt og fokuseret?

Har du allerede været på facebook tre gange, inden du har taget hul på to do-listens første opgave? Er det som om, det pludseligt er meget vigtigt at få lagt ungernes sokker sammen her midt i arbejdsdagen? Eller bliver du ved med at tjekke din indbakke, selv om du egentligt burde skynde dig at blive færdig med dagens sidste opgave?

Overspringshandler du, når du burde koncentrere dig om dine arbejdsopgaver, er du ikke alene. Heldigvis findes der metoder til at blive mere produktiv

Læs mere om, hvordan du arbejder mere effektivt og fokuseret med pomodoro-teknikken i artiklen her.

LÆS OGSÅ: 11 gode råd til sundt hjemmearbejde >>

Hvad er pomodoro-teknikken?

Pomodoro-teknikken en en simpel måde at styre din tid, så du arbejder mere koncentreret og effektivt. Vælg en opgave, du vil arbejde på. Sæt en timer til 25 minutter. Arbejd fokuseret indtil timeren ringer. Hold 5 minutters pause. Gentag. Når du har gennemført 4 pomodori tager du en længere pause.

Pomodoro-teknikken blev udviklet i slutningen af 1980’erne af italienske Francesco Cirillo, der fandt ud af, at han ved at inddele sin tid og arbejde i kortere intervaller med indlagte pauser, undgik at overspringshandle, bedre kunne fokusere på opgaven foran sig og blev mere produktiv.

Trækker vasketøjet, facebook eller opvasken efter morgenmaden lidt for meget, når du egentligt burde sidde fordybet i en af opgaverne på dagens to do-liste? Kommer du tit til at overspringshandle eller har du svært ved at holde fokus i løbet af en arbejdsdag, er pomodoro-teknikken en motiverende og overskuelig metode til at få noget fra hånden: 25 minutters koncentreret arbejde kan du sagtens klare.

Sørg for at placere din timer, hvor du kan se det, så du hele tiden ved, hvor lang tid , der er tilbage, inden du kan tage dig en velfortjent pause. Får du lyst til at tjekke Instagram, når der er 10 minutter til din pause? Du kan sagtens overbevise din hjerne om, at du kan klare bare lige de 10 minutter, der er tilbage af din pomodoro. Og bagefter får du en pause som belønning. En pause, som du ovenikøbet kan holde med god samvittighed.

Sæt også timeren, mens du holder pause, og hold kun 5 minutters fri, inden du vender tilbage til dit arbejde. Giv dig selv en længere pause på 30 minutter, når du har arbejdet fokuseret i 4 pomodori. Brug den på at gå en tur eller spise frokost – helt uden arbejde foran dig.

LÆS OGSÅ: 13 gode råd: Sådan motiverer du dit barn i hjemmeskolen >>

 

Hvorfor virker pomodoro-teknikken?

Pomodoro-teknikken virker, fordi du bliver tvunget til at dele dine arbejdsopgaver ind i mindre bidder, du skal kun fokusere i en afgrænset periode ad gangen, og din hjerne får de pauser, den har brug for. Det gør det nemmere ikke at overspringshandle, og det skaber struktur i din arbejdsdag.

Din hjerne er indrettet sådan, at den allerhelst vil tage sig af de opgaver, hvor den kan køre på automatpilot og bruge mindre energi: At lægge vasketøj sammen, tjekke om der mangler toiletpapir på indkøbslisten, tjekke din indbakke for nye mails eller scrolle ned gennem feed’et på Instagram.

Med pomodoro-teknikken gør det nemmere at fokusere på én opgave ad gangen. Og nemmere at stå imod fristelsen fra de sociale medier eller snack-skuffen ude i køkkenet.

Placerer du dit pomodoro-ur, hvor du kan se det, vil du også blive mindet om, at du har truffet et aktivt valg om at koncentrere dig om én opgave i 25 minutter. Det er i sig selv motiverende.

 

Hvorfor hedder det pomodoro-teknikken?

Efter sigende blev pomodoro-teknikken udviklet ved hjælp af et æggeur, der var formet som en tomat. Deraf kommer navnet pomodoro – det betyder tomat på italiensk. Men der er ikke noget i vejen for at bruge en timer eller et ur i en hvilken som helst anden udformning.

I vores kit til hjemmearbejde følger der et æggeur med, som du netop kan bruge til at strukturere din dag efter pomodoro-teknikken. Sammen med vores andre værktøjer til planlægning, kan du skabe overblik i din arbejdsdag og blive bedre til at arbejde produktivt, så du kan holde fri, når du har fri. Læs mere om vores hjemmearbejdskit >>

 

Gode råd når du vil øge din produktivitet med pomodoro-metoden

1. Brug ikke din telefon som timer. Selv om din mobiltelefon har en alarm, er det en dårlig idé at bruge den, når du arbejder efter pomodoro-metoden: Du risikerer at blive forstyrret af notifikationer og sms’er, der ser mere spændende ud, end den opgave, du har foran dig. Det ødelægger din koncentration og produktivitet.

2. Pak din telefon helt væk og luk dit mail-program, så du ikke bliver forstyrret af notifikationer.

3. Placér din timer, hvor du kan se den. På den måde minder dig dig selv om, at du har taget et aktivt valg om at fokusere på din opgave. Og arbejdet bliver mere overkommeligt, når du kan følge med i, at der ikke er lang tid til næste pause. Og måske du også presse dig selv til at være ekstra effektiv, så du når at færdiggøre din opgave, inden uret ringer.

4. Hold dine pauser. Det kan være fristende at fortsætte med at arbejde på opgaven foran dig, hvis du lige er godt i gang, når uret ringer. Men for at lykkes med pomodoro-teknikken skal du holde inde, når det er pausetid. Det bliver også nemmere at finde tilbage til arbejdsopgaven, hvis den er uafsluttet, når du forlader den for en kort stund.

LÆS VIDERE: 11 gode råd til sundt hjemmearbejde >>