Følelsesmæssig intelligens er et relativt nyt begreb, men noget man hele tiden støder på i hverdagen og kan træne at blive bedre til.
I forbindelse med en ny bog om begrebet, giver forfatteren 13 gode råd til, hvordan følelsesmæssig intelligens finder sted i vores hverdag og hvordan man kan nyde godt af at blive mere bevidst om sine handlinger.
1. Tænk over dine følelser
– Følelsesmæssig intelligens starter med selvindsigt og social indsigt. Denne proces starter ved selvrefleksion. Ved at reflektere over vores emotionelle styrker og svagheder, giver vi os selv muligheden for at tage bedre beslutninger.
2. Pausen
– Ved at tage en kort pause kan vi styrke vores evne til at tage rationelle beslutninger. I mange tilfælde kan man, i følelsernes vold, tage beslutninger, som kan ende i fortrydelse. Ved at tage denne pause kan vi slippe fra at tage permanente beslutninger baseret på midlertidige følelser.
3. Bestræb dig på at kontrollere dine følelser
– Det kan være svært at kontrollere følelserne, når man står i situationen. Men ved at kigge tilbage på sin reaktion kan vi opbygge kontrollen over vores reaktioner. Vi kan ikke forhindre at vi ender i svære følelsesmæssige situationer, men vi kan selv bestemme, hvordan vi vil reagere på dem.
4. Brug kritikken som læring
– Det kan være svært at modtage kritik, men kritik giver os muligheden for at se tingene fra et andet perspektiv. Selv når kritikken er utilsigtet kan den være med til at styrke os. I stedet for at feje den væk, så spørg dig selv: Hvordan kan dette gøre mig bedre?
5. Vær ægte
– Ægthed betyder ikke, at man fortæller alt om sig selv til alle. Det skal forstås sådan, at du står fast på dine principper og holdninger. Ikke alle vil være enige, men dem, der betyder noget vil sætte pris på ærlighed.
6. Vær empatisk
– Vær altid klar med en hjælpende hånd og giv folk plads til at have deres meninger, selvom du er uenig. Empati kan give os et indblik i andres tanker og dermed hjælpe med at styrke forholdet til vores medmennesker.
7. Ros andre
– Vi kan alle sammen godt lide, når andre anerkender os. Ved at rose andre, når de har fortjent det, hjælper du dem med at være den bedste version af dem selv.
8. Giv feedback
– Feedback til andre kan ske på to måder. Positiv og negativ. Positiv feedback styrker relationer og hjælper andre til at yde sit bedste. Det vil de huske dig for.
9. Sig undskyld
– Det kræver stort mod og overskud at sige undskyld. Følelsesmæssig intelligens hjælper dig med at indse, at en undskyldning ikke nødvendigvis betyder, at du tog fejl. Det kan også påpege, at du værdsætter forholdet højere end dit ego.
10. Tilgiv og glem
– Ved at tilgive mennesker tager du kontrollen tilbage. De er ikke længere herre over, hvordan du skal reagere, når du ser dem eller hører deres navn. Dette vil give dig overskud til at fokusere på vigtigere ting.
11. Overhold forpligtelser
– Ved at holde dit ord vil du altid være til at regne med. Vær sikker på, at du ikke lover noget du ikke kan holde og hold altid, hvad du lover.
12. Hjælp andre
– Det er ikke så vigtigt, hvor du er uddannet fra eller hvad der står på sit CV. Det der tæller, er, når du er klar til at hjælpe andre selv uden for arbejdstiden. Disse kompetencer gør, at andre vil se dig som en troværdig leder, når det virkelig gælder.
13. Beskyt dig selv fra følelsesmæssig sabotage
– Nogle personer vil forsøge at manipulere din følelsesmæssige intelligens. Ved at følge disse råd kan du lettere opdage, når nogen prøver at manipulere dine følelser, og dermed forhindre det, når det sker.
Læs hele artiklen og de gode råd her.
Kilde: inc.com
Fotos: Adobe Stock