Push notifications 1024x1024 - Lad ikke dine push-notifikationer ødelægge koncentrationen

Lad ikke dine push-notifikationer ødelægge koncentrationen

Teknologien har givet os mange fordele og redskaber til at være mere effektive. Vi kan nu have kontakt med personer på den anden side af kloden, høre musik og se videoer på samme tid. Men for meget af hvad som helst kan have en negativ effekt. 

 

Den ungarsk-amerikanske psykolog, Mihaly Csikszentmihalyi, forklarede i 1975, hvordan mennesker, der er i ’flow’, er fem gange mere effektive i deres arbejde, end folk, der lader sig distrahere af telefoner eller kollegaer. Disse kollegaer er nu blevet skiftet ud med vores smartphones, som har evnen til at forstyrre os mere, end hvad sundt er.

 

Udtrykket multitasking bliver brugt som undskyldning, når vi skal retfærdiggøre vores respons på push-notifikationer. Dette argument kan dog ikke støttes af videnskaben, fordi vi ikke er skabt til at koncentrere os om to ting på én gang. 

 

Arbejdspres zen 1024x722 - Lad ikke dine push-notifikationer ødelægge koncentrationen

 

En undersøgelse fra University of California viser faktisk, at det tager os omkring 23 minutter at komme tilbage i rytmen igen efter vi har kigget på vores smartphones. Når man så kigger på, hvor mange gange vi tjekker beskeder, e-mails eller sociale medier i løbet af en dag, er det svært at se, om vi overhovedet kommer ind i et flow overhovedet.

 

Mister 40 procent af koncentrationsevnen

Vi har også en tendens til at bilde os selv ind, at så længe vi ikke svarer på notifikationerne, så er det i orden at kigge på vores telefon. Dette argument bliver dog modbevist, når vi kigger på, hvor lang tid det os at komme tilbage i rytmen igen. Det viser sig, at vi mister op til 40% af vores koncentrationsevne, når vi kigger på notifikationen.

 

Bare ved at overveje, om vi skal tage telefonen op, eller hvad vi skal svare kan gøre, at koncentrationen allerede er tabt. Hvis vi så også går ind og svarer på mailen, som lige er tikket ind på telefonen, har mennesker vist en vane til at blive hængende, fordi vi lige skal nå at svare på en besked mere.

 

Push notifications2 1024x1024 - Lad ikke dine push-notifikationer ødelægge koncentrationen

 

Steve Galeski fra Harvard Business Review giver dog en del gode råd til, hvordan vi kan tage kontrollen tilbage.

 

– Hvis du ved, at du ikke skal spise chips lige før sengetid, fordi det er usundt, så vil det hjælpe, hvis du slet ikke havde chips i huset, forklarer han.

 

Derfor er én af de mange gode råd, at hvis du er opmærksom på, at notifikationerne ødelægger din arbejdsrytme, så er det nok bedst, hvis du slet ikke har dem tændt, når du arbejder. Ved at lægge telefonen helt væk giver du dig selv muligheden for at være mere effektiv og mere koncentreret i det vigtige arbejde.

 

Der er flere gode råd om, hvordan du kan være mere opmærksom på arbejdsrytme, og hvordan du kan blive effektiv, når du lægger telefonen væk, via linket her.

 

Kilde: Havard Business Review

Fotos: Adobe Stock