Pauser er den bedste investering

Stress og et for højt aktivitetsniveau i længere tid påvirker hjernen og dermed evnen til at samle tankerne. Heldigvis viser undersøgelser, at pauser og hvile kan være med til at mindske kognitive vanskeligheder.

 

Kender du det, at du har læst den samme tekst igen og igen uden rigtigt at tage budskabet til dig? At dine tanker ikke synes, at samle sig om teksten og om de mange informationer, den giver dig. Det kan også være, at du har 117 ting på din mentale to do liste og at du går forvirret rundt om dig selv uden at vide, hvor du skal starte. Det er din hjerne, der er på overarbejde.

Det er præcis, det samme der sker, når du har fået ondt i knæet af en lidt for lang løbetur. Knæet har brug for hvile, før at du kan løbe igen.

Ligesom dit knæ har din hjerne brug for hvile, for at restituere, men det kan for mange mennesker være svært at huske at tage pauser. Det ligger nemlig i vores kultur, at vi skal præstere og være effektive hele tiden. Problemet er dog, at når man presser sig selv for meget, har det den modsatte effekt. Hjernen overbelastes og effektiviteten daler.

Sundt hjemmearbejde

På SundDigital.dk finder du en række redskaber, der hjælper dig til at skabe sunde rammer for dit hjemmearbejde. Du finder bl.a. vores hjemmearbejdskit, du kan bruge til at skabe struktur og overblik i din arbejdsdag.

Læs mere om vores kit til hjemmearbejde >>

 

Skriv pauser i kalenderen

Vi ved efterhånden godt, at hvis hjernen ikke får ro, vedligeholder den de ubalancer, der giver de kognitive udfordringer, som fx. stress. Derfor er pauser vigtige. Pauser hvor du ikke lige tjekker din Facebook eller lige får sendt den sidste mail, du mangler. En pause skal være en pause, hvor du laver absolut ingenting. Hvis du har en tendens til at glemme at holde pauser, kan du med fordel skrive dem ind i din kalender. På den måde får dine pauser en ophøjet plads, samtidig med at du bliver mindet om dem. De bedste pauser, er nemlig de pauser, du husker at tage.

Den ultimative pause er søvnen og det er vigtigt at etablere nogle gode vaner omkring søvnen. Brug den sidste times tid inden du skal sove på at dæmpe din aktivitet og støjen omkring dig. Det kan være, at du har lyst til at gøre det til en vane at læse lidt inden du skal sove eller andre ritualer, der letter overgangen fra højt tempo til søvnen. Det vigtigste er, at du vænner dig til at signalere til din krop, hvornår det er tid til at falde i søvn – og at du giver din krop til at falde i søvn.

Det er meget individuelt hvor mange pauser, vi hver især har brug for. Du er den eneste, der kan mærke hvornår du får svært ved at samle dig. Det er et signal, som du skal lære at lytte til. Tag erfaringen med dig og husk til næste gang, hvor din grænse går og hvornår det er tid til en pause.

 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan bruger du Pomodoro-teknikken  >>